Förberedning

 

  Med en bra förbereding, är du på god väg till en framgångsrik behandling

  Innan du börjar insemination vid Diers Klinik, finns det några saker som du måste ha gjort. Detta bidrar till att öka chanserna att bli gravid och vi behöver dokumentation innan vi kan inseminera dig.

  Innan insemination, måste du gå till din egen läkare och få gjort följande test:

  - HIV-testning
  - Hepatitis B + C
  - Klamydia: pinne från livmoderhalsen eller urintest om du är yngre än 30 år.

  Innan du kan insemineras måste där finnas dokumentation för dessa prov

  När du är vid din egen läkare, är det en bra idé samtidigt att genomgå följande tester:

  - Cell skrapa från livmoderhalsen
  - Test för antikroppar mot röda hund (tyska mässling)

  Tidigare infektioner

  Om du har haft en infektion i livmodern eller äggledarna, eller om du har haft klamydia eller gonorré, kan där vara ärrvävnad i äggledarna, som förhindrar passage av både ägg och spermier. Om så är fallet, bör du gå till en gynekolog och få gjort en undersökning som klargör om det finns passage i äggledarna. Denna undersökning är gratis vid referens från sin egen läkare.

  Om du har fått diagnosen endometrios, är det också en bra idé att undersöka passage i äggledarna.

  Vi har samlat ett antal tips som hjälper dig att bli gravid

  Goda råd

  Du kan själv öka chanserna att bli gravid:

  - Hälsostryrelsen rekommenderar att du tar 400 mikrogram folsyra om dagen när du planerar att bli gravid.

  - Dessutom bör man äta en hälsosam och varierad kost. Om maten du äter innehåller mycket frukt och grönsaker - minst 6 st. under dagen, finns det ingen anledning att äta mer tillskott samtidigt som man försöker att uppnå graviditet.

  Andra goda råd, vilket ökar chanserna:

  • Rökning minskar fertiliteten avsevärt. Förutom ökar risken för missfall om du röker. Du bör därför sluta röka före insemination.
  • Hälsostyrelsen rekommenderar att du inte dricker alkohol under graviditeten, och när man försöker bli gravid.
  • Det finns lite oenighet om huruvida kaffe och koffeinintag påverkar fertiliteten. Flera undersökninger pekar i olika riktningar. För att vara på den säkra sidan bör du därför inte dricka mer än motsvarande 200 mg koffein per dag. Var medveten om att det kan finnas betydande skillnader i halten av koffein i kaffe.
  • Övervikt påverkar också fertiliteten. Fettvävnad orsakar nämligen att det finns för mycket manligt hormon som stör hormonbalansen.

  Man säger att fertiliteten kan påverkas med ett Body Mass Index (BMI) på 27 eller mer. BMI beräknas på följande sätt: Din vikt i kilo dividerat med din längd mål i meter i kvadrat. Till exempel. Väger du 65 kg. och är 170 cm. beräkningen är följande: 65 / (1,70x1,70) = 22.49 BMI. Om din fertilitet är påverket, kommer det till exempel. resultera i en lång menstruationscykel. Många kvinnor har högt BMI utan att bli påverkat på fertiliteten.